Ta vare på utstyret ditt
Et lite «spare kit» med limtube, diverse o-ringer, litt verktøy, en maskestrikk og en svømmefotstropp bør alltid være med når du skal ut å dykke. Det er forferdelig kjedelig å kjøre timesvis utover med båt og finne ut at det mangler en simpel o-ring på 1.trinnet.
Skulle uhellet først være ute, får du her noen tips om enkle reparasjoner du kan gjøre selv og generelt vedlikehold av dykkerutstyr.
Det viktigste og enkleste vedlikeholdet du gjør med utstyret ditt er å skylle det godt i ferskvann etter hver gang du har vært i sjøen. Hvis saltvannet får tørke i neopren, vil saltet til slutt krystalisere seg og skjære opp neoprenstoffet. Saltet vil også irre og korrodere på metalldeler og alt vil gå tregt og en vil også ofte oppleve å få dårlige tetteflater til blant annet o-ringer.
Ved skylling i ferskvann og regelmessig kontroll og service hos oss vil dykkerutstyret ditt vare i titalls år. Skylling er alltid tryggest å gjøre med alt koblet opp og med trykk på – på den måten vil det være vann der det skal være vann, og luft der det skal være luft.
Lagring
Utstyret bør lagres tørt, mørkt og i et godt ventilert rom.
Latextettninger på tørrdrakten bør talkumeres godt før nedpakking og bør også en gang i blant få en vask med Zalo for å bli kvitt rester av hudfett.
Spesielt for tørrdrakter
Latex og andre gummimaterialer brytes ned hvis materialene er utsatt for ozongass eller diverse kjemiske stoffer, da oppstår gjerne det vil kaller for latex-pest. Latexen blir klissete og materialet tåler ikke å strekkes. Ozongass dannes når (blant annet) elektromotorer går. Derfor bør ikke dykkerutstyret ditt ligge lagret i samme rom som for eksempel en fryseboks.
Bytte av glidelås på tørrdrakt er en kostbar affære! Hold silikonbaserte smøremidler unna og gni kun over glidelåsen med bivoks. Har du en varmepistol for hånden kan den brukes forsiktig for å smelte ned voksen så den sitter bedre. Varmepistolen kan også brukes for å smelte forsiktig ned armeringstrådene som ofte løsner på glidelåsen når den blir gammel.
Husk at du alltid bør få hjelp til å dra igjen glidelåsen. Dette gjelder faktisk både backzip og frontzip! Det er veldig viktig å alltid dra pulleren i parallell med glidelåsen, hvis ikke er det stor fare for å spore av eller gnage hull i armeringen. Ingen av delene lar seg normalt reparere.
Vedlikehold for messingglidelås og plastglidelås er ikke det samme. Enkelte typer plastglidelåser krever at fordypningen i den ene siden er fylt med silikonfett. Plastglidelåser kan også vanligvis repareres hvis de er avsporet.
Les mer om TIZIP plastglidelås
Rifter og hull
De fleste lekkasjer i tørrdrakter kan repareres med Aquasure, men bruk Cotol 240 først til å vaske over og deretter tynne ut limet. På den måten får du langt bedre heft, bedre inntregning i stoffet og mye kortere herdetid.
Neoprenflenger limer du med neoprenlim fra Technisub eller Black Witch. Ved større flenger og i områder med mye strekk, trengs det ofte å klippe rent med en skarp saks først, og bruke et sterkere neoprenlim. I disse tilfellene kan det lønne seg å la verkstedet vårt ta seg av reparasjonen.
Irr og korrodering
Hvis du vil løse opp irr og avleiringer på metalldeler (untatt aluminium) kan du legge dem i et bad av eddik eller sitronsyre. Prosessen går mye raskere hvis du hjelper til med en q-tips eller en tannbørste. Etter syrebadet bør delene legges i varmt vann med vanlig oppvaskmiddel, på den måten nøytraliseres syren og metalldelene dine blir blanke og fine.